Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z kurczaka po antylsku

Potrawka z kurczaka po antylsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4080

Dodano:

Odsłon: 2493

Przepyszne danie dla wielbicieli egzotycznych smaków:)

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki kokosu
  • 2 duże pomidory
  • 3/4 puszki ananasa krojonego w kostkę
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • listki kolendry do posypania (u mnie suszone)
  • 200 g ryżu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka i podsmażamy z każdej strony na rumiano. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka, smażymy razem około 5 minut. W tym czasie pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. Do mięsa z cebulą dodajemy kokos, chwilkę smażymy mieszając. Następnie dodajemy mleko kokosowe, 100 ml ciepłej wody, pomidory, ananas, 1 łyżeczkę kurkumy i tymianek. Gotujemy 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3 minutki.
    Podajemy posypane kolendrą z ryżem ugotowanym z 1 łyżeczką kurkumy.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń