Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak to czasem bywa to pomysł na wypróbowanie czegoś nowego bądź inspiracji do odkrycia np. nowej przyprawy dostaję od mamy. Mówiąc "nowej przyprawy" mam na myśli takiej której nigdy wcześniej nie miałem okazji poznać czy spróbować, w tym przypadku mowa jest o papryczkach chilli peperoncini. Ciekawostką jest ilość użytych tych około 1,5 cm papryczek w tej potrawce.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 448
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 71
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 151
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 448
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 71
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 151
Składniki
Makaron gotuję al'dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i zależnie od wielkości kroję w ćwierć lub pół plastry, podsmażam na niewielkiej ilości oliwy doprawiając solą i dodając 3 papryczki chilli peperoncini. Duszę aż cukinia zmięknie a chilli się rozkruszy. Pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki podsmażam z 4 drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku (najlepiej na tej samej patelni i oliwą z oliwek ) dodaję pomidory i całość duszę umożliwiając odparowanie nadmiaru soków. Wszystkie 3 główne składniki czyli pierś w pomidorach, makaron i cukinię łączę w odpowiedniej wielkości garnku i jeszcze chwilę duszę dodając trochę startego parmezanu. Gotową potrawkę przekładam na talerze i posypuję jeszcze dodatkowo startym parmezanem. Galeria zdjęć z etapów przygotowania dostępna na : http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/02/potrawka-z-kurczaka-z-chilli-peperoncini.html