Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 3684
Dodano: 28.04.2020
Odsłon: 6841
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i odstawić do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc)
Cebule i pora posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy, podsmażyć pora i cebulę ok 10 minut aż zmiękną i się zarumienią, przełożyć do garnka.
Na patelnie dodać łyżkę oliwy, wrzucić kurczaka i podsmażyć go ze wszystkich stron na rumiano, wlać wino, zeskrobać resztki, poczekać aż trochę odpasuje i przełożyć do garnka.
Marchewkę zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę, dodać do garnka, zalać wodą (żeby wszystko przykryła), dodać liść laurowy i ziele i dusić ok 25 minut. Dodać groszek, gotować jeszcze ok 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek wywaru z gotowania, wymieszać, przelać do garnka, zamieszać i chwilę podgotować żeby zgęstniało.
Wyłączyć gaz, doprawić solą, pieprzem i cytryną, dodać koperek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

konhambos 29 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubie to danie, u mnie czesto z drobiowymi klopsikami.1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 29 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda:)1 Kto głosował? | Odpowiedz