Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczaka, groszku i marchewki duszonych w śmietanie, z dodatkiem koperku. Proste, domowe danie, do ryżu, makaronu i ziemniaków.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 882
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 882
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Składniki
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i odstawić do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc) Cebule i pora posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy, podsmażyć pora i cebulę ok 10 minut aż zmiękną i się zarumienią, przełożyć do garnka. Na patelnie dodać łyżkę oliwy, wrzucić kurczaka i podsmażyć go ze wszystkich stron na rumiano, wlać wino, zeskrobać resztki, poczekać aż trochę odpasuje i przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce albo pokroić w kostkę, dodać do garnka, zalać wodą (żeby wszystko przykryła), dodać liść laurowy i ziele i dusić ok 25 minut. Dodać groszek, gotować jeszcze ok 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek wywaru z gotowania, wymieszać, przelać do garnka, zamieszać i chwilę podgotować żeby zgęstniało. Wyłączyć gaz, doprawić solą, pieprzem i cytryną, dodać koperek.