Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis zero waste :) Po przeglądzie lodówki powstała pyszna i pożywna potrawka z kurczakiem, kaszą gryczaną, warzywami oraz grzybami shimeji. Znacie te grzybki? Jeśli nie, to koniecznie musicie ich spróbować. Wyróżnia je lekko pikantna oraz orzechowa nuta. Shimeji są bogate w kwas glutaminowy, który wpływa na pobudzenie receptorów smakowych umami - jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 62
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą i pieprzem oraz dodajemy po 0,5 łyżeczki tymianku, majeranku, suszonego czosnku oraz papryki. Kurczaka odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Smażymy go na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerzyk.
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (powinna być ugotowana al dente).
Grzybki shimeji pozbawiamy niejadalnej nasady, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulkę, dodajemy do niej grzybki shimeji i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, groszek cukrowy (pozbawiony stwardniałych końców strąka), dodajemy tymianek oraz majeranek i smażymy wszystko jeszcze około 7 minut.
Do grzybków i warzyw dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone kawałki kurczaka i doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gotową potrawkę przekładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Do potrawki możemy dodać także odrobinę koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem i serwować danie w lekkim sosie. Uwielbiam taki recykling w kuchni :) A Wy tworzycie dania zero waste?