Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczakiem i warzywami z rosołu z dodatkiem zielonego groszku czyli tanie, proste w przygotowaniu, sycące i smaczne danie to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu z poprzedniego dnia. Taka potrawka będzie świetną propozycją na obiad dla całej rodziny, znakomicie smakuje podana z ziemniakami i surówką.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29114
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9027
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 760
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29114
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9027
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 760
Składniki
Obraną cebulą drobno siekamy. Ugotowane i ddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części. Włoszczyznę z rosołu czyli pietruszkę, marchew i seler kroimy w niewielką kostkę.
Na patelni z rozpuszczonym masłem delikatnie szklimy posiekaną cebulkę, często mieszamy. Do cebuli dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy do połączenia się składników, na jednolitą masę bez grudek. Następnie wlewamy zimny rosół i wszystko ponownie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmiejszamy płomień i gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
Sos doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i mieszamy. Na końcu do sosu dodajemy pokrojone mięso, warzywa oraz odsączony z zalewy groszek, wszystko razem łączymy i podgrzewamy aż zawartość patelni będzie gorąca, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną potrawkę podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i posiekaną natką.