Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczakiem i warzywami z rosołu z dodatkiem zielonego groszku czyli tanie, proste w przygotowaniu, sycące i smaczne danie to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu z poprzedniego dnia. Taka potrawka będzie świetną propozycją na obiad dla całej rodziny, znakomicie smakuje podana z ziemniakami i surówką.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14063
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15992
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6439
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14063
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15992
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6439
Składniki
Obraną cebulą drobno siekamy. Ugotowane i ddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części. Włoszczyznę z rosołu czyli pietruszkę, marchew i seler kroimy w niewielką kostkę.
Na patelni z rozpuszczonym masłem delikatnie szklimy posiekaną cebulkę, często mieszamy. Do cebuli dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy do połączenia się składników, na jednolitą masę bez grudek. Następnie wlewamy zimny rosół i wszystko ponownie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmiejszamy płomień i gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
Sos doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i mieszamy. Na końcu do sosu dodajemy pokrojone mięso, warzywa oraz odsączony z zalewy groszek, wszystko razem łączymy i podgrzewamy aż zawartość patelni będzie gorąca, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną potrawkę podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i posiekaną natką.