Do góry

Dania główne Przepis na:

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym.

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16510

Dodano:

Odsłon: 28393

W takim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki.

Składniki

  • 500 g prawdziwków
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 400 g śmietany 18%
  • szklanka mleka
  • łyżeczka roztartego tymianku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane prawdziwki, oprószyłem mąką ,Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 08 października Pyszne grzybki, tylko nie trzeba było ich przed
smażeniem obgotowywać. Wszystko co najlepsze i najbardziej pachnące poszło z odcedzoną wodą.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

30 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń