Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-10-2022
Sezon na grzyby teraz mamy, więc po lesie chodzimy i je szukamy. Każdy grzyb z pewnością uśmiech wywołuje, ale największą radość się czuje, jak prawdziwek „wyrasta nam pod nogami” ze swoimi pięknymi kapeluszami. Te właśnie mi najbardziej smakują i w moich jesiennych daniach lądują. Tym razem ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek przygotowałam, w którym ser i wysmażone prawdziwki dodałam. Ciasto krojone jak pizza na kawałeczki znikało jak świeże bułeczki. Na ciepło wyśmienite, na zimno znakomite, nic więcej nie trzeba tutaj dodawać, wystarczy iść na grzyby do lasu, a potem takie danie przygotować i się nim zajadać.
Forma na tarte o średnicy ok. 25 cm, patelnia
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ciasto: w dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z 100 g mąki, przykryć i odstawić na 15 min w temp. pokojowej. Dodać roztrzepane jajka, oliwę, pieprz, i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ciasto, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie, na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone (na dowolną wielkość) grzyby, doprawić solą, pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem, przestudzić. Z ciasto jeszcze raz zagnieść, żeby złapać jak najwięcej powietrza, wystarczy brzegi delikatnie naciągnąć i składać do wewnątrz. Uformować okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć na blachę (powinno wystawać kilka cm za brzeg). Dno posypać startym lub drobno pokrojonym serem, dodać grzyby i przykryć wystającym ciastem, które należy posmarować oliwą. Piec w 185°C ok. 25 – 30 min.