Do góry

Dania główne Przepis na:

prawdziwy ruski pieróg

prawdziwy ruski pieróg

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2590

Dodano:

Odsłon: 2612

Przeglądając stare numery Kuchni /Kuchnia. Magazyn dla smakoszy/ znalazłam przepis na pierogi ruskie. Początkowo zafascynowało mnie zdjęcie. Płaskie i wielkie placuchy z farszem. Później, czytając krótki artykuł Jana Kościuszko i pałaszując wzrokiem przepis – wiedziałam. Będzie pieczenie.

Składniki

  • PIEROGI – CIASTO 2 jaja
  • 1 kg mąki pszennej /użyłam T650/
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda
  • sól
  • PIEROGI – FARSZ 1 kg ziemniaków
  • 400 g słoniny /użyłam mielonej/
  • 1 duża cebula
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • KAPUSTA 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g kiełbasy
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę odciskam i kroję. Marchew obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach.
    Rozpuszczam łyżkę masła w garnku o grubym dnie /użyłam żeliwnego/. Wrzucam kapustę i marchew. Zagrzewam. Duszę na małym ogniu. Dodaję przekrojoną wzdłuż i w poprzek kiełbasę.

  2. Odsypuję kilka łyżek mąki.
    Z łyżki mąki, cukru, 2-3 łyżek wody i drożdży przygotowuję zaczyn. Odstawiam do pojawienia się piany /10-15 minut/.
    Pozostałą mąkę przesiewam. Solę. Jajo /1/ rozkłócam i dodaję do mąki. Wlewam zaczyn i około szklankę wody i wyrabiam ciasto, dodając wodę.
    Wyrabiam, wyrabiam, wyrabiam.
    Dzielę ciasto na 4 części. Odstawiam na bok, przykryte ścierką. Do wyrośnięcia.

  3. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Studzę i obieram.

    Słoninę przekładam na patelnię i wytapiam. Czekam, aż powstaną małe, ciemne skwarki.

    Jedną z cebul kroję w kostkę, drugą – w piórka. Z patelni ze słoniną zabieram 3 łyżki tłuszczu. Podsmażam na nim kostkę cebulową – odkładam na bok.
    Podobnie podsmażam piórka cebuli. Dodaję do nich kiełbasę i smażę do wyraźnego zbrązowienia. Wrzucam ponownie do kapusty.
    Kapustę przyprawiam kminkiem, solą i pieprzem.

    Ziemniaki obieram i przeciskam przez prasę do ziemniaków. Dodaję skwarki i kilka łyżek tłuszczu, oraz cebulę. Mieszam dokładnie. Przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
    Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

  4. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Na środku układam porcję farszu. Zlepiam pierogi.
    Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /na 1 blachę wchodzą 2 pierogi/.

    Rozkłócam drugie jajo. Smaruję każdego pieroga.
    Piekę 15-20 minut z termoobiegiem.

    Podaję gorące. Z porcją kapusty i kiełbasą. I zsiadłym mlekiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń