Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeglądając stare numery Kuchni /Kuchnia. Magazyn dla smakoszy/ znalazłam przepis na pierogi ruskie. Początkowo zafascynowało mnie zdjęcie. Płaskie i wielkie placuchy z farszem. Później, czytając krótki artykuł Jana Kościuszko i pałaszując wzrokiem przepis – wiedziałam. Będzie pieczenie.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6890
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5063
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1979
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6890
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5063
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1979
Składniki
Kapustę odciskam i kroję. Marchew obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Rozpuszczam łyżkę masła w garnku o grubym dnie /użyłam żeliwnego/. Wrzucam kapustę i marchew. Zagrzewam. Duszę na małym ogniu. Dodaję przekrojoną wzdłuż i w poprzek kiełbasę.
Odsypuję kilka łyżek mąki. Z łyżki mąki, cukru, 2-3 łyżek wody i drożdży przygotowuję zaczyn. Odstawiam do pojawienia się piany /10-15 minut/. Pozostałą mąkę przesiewam. Solę. Jajo /1/ rozkłócam i dodaję do mąki. Wlewam zaczyn i około szklankę wody i wyrabiam ciasto, dodając wodę. Wyrabiam, wyrabiam, wyrabiam. Dzielę ciasto na 4 części. Odstawiam na bok, przykryte ścierką. Do wyrośnięcia.
Ziemniaki gotuję w mundurkach. Studzę i obieram. Słoninę przekładam na patelnię i wytapiam. Czekam, aż powstaną małe, ciemne skwarki. Jedną z cebul kroję w kostkę, drugą – w piórka. Z patelni ze słoniną zabieram 3 łyżki tłuszczu. Podsmażam na nim kostkę cebulową – odkładam na bok. Podobnie podsmażam piórka cebuli. Dodaję do nich kiełbasę i smażę do wyraźnego zbrązowienia. Wrzucam ponownie do kapusty. Kapustę przyprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obieram i przeciskam przez prasę do ziemniaków. Dodaję skwarki i kilka łyżek tłuszczu, oraz cebulę. Mieszam dokładnie. Przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Na środku układam porcję farszu. Zlepiam pierogi. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia /na 1 blachę wchodzą 2 pierogi/. Rozkłócam drugie jajo. Smaruję każdego pieroga. Piekę 15-20 minut z termoobiegiem. Podaję gorące. Z porcją kapusty i kiełbasą. I zsiadłym mlekiem.