Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Typowe prażuchy to rozgniecione ziemniaki z zaparzoną mąką, wyłożone na talerz i okraszone albo skwarkami albo cebulką. Ja dodatkowo smażę je w formie klusek na złoty kolor. Tworzy się pyszna, chrupiąca skórka, która jest chyba najlepszą częścią tego dania!
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 170
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 101
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1218
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4156
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1196
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 170
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 101
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1218
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4156
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1196
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować z dodatkiem soli, a nawet lekko rozgotować. Odlać ok. 2/3 zawartości wody, a do reszty gorącej wody i ziemniaków wsypać mąkę. Potrząsnąć lekko garnkiem, aby mąka wymieszała się z ziemniakami. Nakryć przykrywką i odstawić na ok. 10-15 min. Po tym czasie dosypać odrobinę soli i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków jednocześnie mieszając dokładnie wszystkie składniki do momentu aż powstanie gęsta, trochę gumowa, jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i rozgniecionym czosnkiem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Gdy masa ostygnie formować z niej średniej wielkości kulki lekko spłaszczone i smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju na złoty kolor. Podawać gorące, obsypane koperkiem, z dodatkiem sosu czosnkowego i szklanką zimnego mleka.