Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne mięsko jakim jest pręga wołowa, mięsko jest bardzo smaczne, kruche i kleiste, lubiane przez moich domowników.
nóż, miska, ścierka, praska do czosnku, głębsza patelnia,
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 107
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 107
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Składniki
Pręgę wołową oczyścić, opłukać zimną wodą, dobrze osuszyć i pokroić w plastry. Mięso natrzeć marynatą przygotowaną z octu balsamicznego, 2 łyżek oliwy pieprzu i soli oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Mięso zakryć i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W głębszej patelni lub w rondlu rozgrzać pozostały olej, włożyć mięso i podsmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień, mięso podlać bulionem. Do mięsa dodać obraną pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe, ziele angielskie , majeranek oraz rozmarynu. Mięso przykryć i dusić na średnim ogniu do miękkości obracając aby równomiernie nam sie piekło. W razie potrzeby podlewamy bulionem. Gdy mięso jest miękkie wyjąc je na talerz , a powstały sos zagęścić mąką rozmieszaną z wodą, lub gotowym ciemnym sosem zrobionym według opisu na opakowaniu. Podajemy z kluskami śląskimi , surówką z czerwonej kapusty. Takie danie może być smacznym posiłkiem podczas świąt.