Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane ziemniaki mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dania głównego. Jeśli raz spróbujecie to będziecie wracać do tego przepisu systematycznie ponieważ jest prosty w przygotowaniu, tani, a co najważniejsze efekt końcowy jest przepyszny.
2 patelnie o takiej samej średnicy
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 199
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4849
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4782
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44725
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 370
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 199
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4849
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4782
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44725
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 370
Składniki
Ziemniaki obieramy. Kroimy w cienkie plastry przy pomocy mandoliny. Na patelni rozpuszczamy 25 g masła. Na patelni układamy warstwę ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem.
Następnie posypujemy cienko serem i natką pietruszki. Układamy kolejne warstwy, aż do wykończenia składników.
Na ostatnią warstwę wykładamy wiórki masła.
Całość lekko dociskamy. Warstwy powinny do siebie przylegać. Przykrywamy. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
Ostrożnie przykładamy drugą patelnię o takiej samej średnicy i ostrożnie przekładamy zapiekankę. Smażymy jeszcze kilka minut, żeby zrumieniła się też z drugiej strony.
Gotową zapiekankę przekładamy na talerz posypujemy natką pietruszki.
Jest to świetna propozycja jako samodzielne danie, ale może być również dodatkiem do sosu mięsnego lub grzybowego.