Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane ziemniaki mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dania głównego. Jeśli raz spróbujecie to będziecie wracać do tego przepisu systematycznie ponieważ jest prosty w przygotowaniu, tani, a co najważniejsze efekt końcowy jest przepyszny.
2 patelnie o takiej samej średnicy
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4474
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12133
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6886
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5644
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4474
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12133
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6886
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5644
Składniki
Ziemniaki obieramy. Kroimy w cienkie plastry przy pomocy mandoliny. Na patelni rozpuszczamy 25 g masła. Na patelni układamy warstwę ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem.
Następnie posypujemy cienko serem i natką pietruszki. Układamy kolejne warstwy, aż do wykończenia składników.
Na ostatnią warstwę wykładamy wiórki masła.
Całość lekko dociskamy. Warstwy powinny do siebie przylegać. Przykrywamy. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
Ostrożnie przykładamy drugą patelnię o takiej samej średnicy i ostrożnie przekładamy zapiekankę. Smażymy jeszcze kilka minut, żeby zrumieniła się też z drugiej strony.
Gotową zapiekankę przekładamy na talerz posypujemy natką pietruszki.
Jest to świetna propozycja jako samodzielne danie, ale może być również dodatkiem do sosu mięsnego lub grzybowego.