Do góry

Dania główne Przepis na:

Proste leczo z kiełbasą

Proste leczo z kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6957

Dodano:

Odsłon: 4264

Klasyczny przepis na węgierskie leczo - jest wyśmienite! To kolorowe, sycące i przede wszystkich banalnie proste danie. Na Węgrzech leczo jest tym, czym w Polsce bigos.

Składniki

  • 5-6 papryk czerwonych
  • 5-6 papryk żółtych
  • 1 papryczka ostra chili
  • 2 laski kiełbasy jałowcowej
  • 4 średnie pomidory malinowe
  • słodka papryka w proszku
  • 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • oliwa
  • Olej
  • łyżka smalcu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka z grubszym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy, następnie podsmażamy na niej pokrojone na mniejsze cząstki papryki oraz papryczkę chili - przez około 20 minut. Wszystkie papryki przekładamy do miski.

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zezłoci, przekładamy ją do miski z papryką.

  3. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do rozgrzanego garnka, w którym wcześniej smażyliśmy paprykę. Podsmażamy ją z obu stron. Następnie garnek zalewamy 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina i mieszamy do spodu, żeby zebrać reszki papryki i kiełbasę. Czekamy, aż wino się zredukuje i z powrotem do środka dodajemy paprykę i cebulę.

  4. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, następnie wrzucamy do garnka z papryką, cebulą i kiełbasą. Dusimy, aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje.

  5. Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Prażymy dosłownie kilka chwil - papryka ma zmienić kolor na ciemniejszy, ale nie może zrobić się brunatna (wtedy będzie gorzka).

    Tak przygotowaną paprykę dodajemy na sam koniec duszenia. Dokładnie mieszamy i możemy podawać.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń