Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na węgierskie leczo - jest wyśmienite! To kolorowe, sycące i przede wszystkich banalnie proste danie. Na Węgrzech leczo jest tym, czym w Polsce bigos.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 33
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3534
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 33
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3534
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Składniki
Do garnka z grubszym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy, następnie podsmażamy na niej pokrojone na mniejsze cząstki papryki oraz papryczkę chili - przez około 20 minut. Wszystkie papryki przekładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zezłoci, przekładamy ją do miski z papryką.
Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do rozgrzanego garnka, w którym wcześniej smażyliśmy paprykę. Podsmażamy ją z obu stron. Następnie garnek zalewamy 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina i mieszamy do spodu, żeby zebrać reszki papryki i kiełbasę. Czekamy, aż wino się zredukuje i z powrotem do środka dodajemy paprykę i cebulę.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, następnie wrzucamy do garnka z papryką, cebulą i kiełbasą. Dusimy, aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Prażymy dosłownie kilka chwil - papryka ma zmienić kolor na ciemniejszy, ale nie może zrobić się brunatna (wtedy będzie gorzka). Tak przygotowaną paprykę dodajemy na sam koniec duszenia. Dokładnie mieszamy i możemy podawać.
Smacznego :)