Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to potrawa, której nie gotuję często ze względu na dużą ilość, ale zawsze mi wychodzą smaczne. Polecam ten prosty sposób dla zapracowanych, a także dla początkujących w gotowaniu, bo ta potrawa na pewno wam wyjdzie i będzie smakować. Z podanej ilości mięsa oraz ryżu powinno wam wyjść 15 gołąbków jak na zdjęciu. Kapusta na gołąbki była duża, więc użyłam resztę na inną potrawę, której przepis podam następnym razem.
Garnek, praska do czosnku, nóż, deska do krojenia, widelec , maszynka do mięsa
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 74
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 108
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 74
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 108
Składniki
Wyciąć głąb z kapusty,a następnie włożyć ją do garnka zalewając wodą tak, aby kapusta całkowicie się pokryła.
Kapustę parzyć w lekko osolonej wodzie nie doprowadzając jej do wrzenia. Powoli zdejmować liście po kolei od strony głąba. Liście odkładać na talerz, po czym ściąć twardą część liścia nożem tak, aby nie uszkodzić liscia. Wywar z kapusty zachować.
Ugotować ryż w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kardamonu podczas gdy kapusta jest wstawiona na parzenie. Kardamon wyłowić po ugotowaniu
Przygotować farsz z mięsa w tym czasie, kiedy liście kapusty stygną: mięso zmielić przez maszynkę dodając 1 ząbek czosnku zmiażdżonego w prasce, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz do smaku, gałkę muszkatołową, przyprawę do wieprzowiny, pieprz ziołowy, ryż.
Farsz dobrze wyrobić, aby przyprawy równomiernie się rozprowadzily.
Farsz nakładać łyżką na część liścia przy głąbie, po czym zawijamy raz, aby przykryć farsz, a następnie składamy liść do środka z jednej strony, potem z drugiej, a następnie zwijamy w rulon.W ten sposób farsz "nie ucieknie" podczas gotowania.
Z wywaru z parzenia kapusty odlać ok. 200 ml , aby rozrobić w nim pastę pomidorową, którą zostawiamy na boku.
Gołąbki ułożyć w garnku warstwami przesypując je marchewką startą na tarce oraz porem pokrojonym w krążki.
Gołąbki zalewamy wywarem z parzenia kapusty w ilości ok. 1 l lub tak, aby się one pokryły wywarem.
Czosnek obrać, pokroić drobno dodając do garnka z gołąbkami. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową (szczypta), oraz białą gorczycę.
Gołąbki doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pól godziny. Po tym czasie odwrócić gołąbki na wierzchniej warstwie i dalej gotować pół godziny.
Przygotować zasmażkę: rozpuść olej, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, którą zasypać mąką, gdy cebula zacznie się rumienić.
Do zasmażki dodać kilka łyżek wywaru, a następnie wlać do garnka i delikatnie wymieszać.
Do gołąbków dodać pastę pomidorową, którą rozprowadziliśmy z wywarem na początku i odstawiliśmy na bok. Delikatnie wymieszać, aby dobrze ją rozprowadzić.
Doprowadzić do wrzenia, po czym doprawić pieprzem, solą jeśli trzeba, a na koniec dodać posiekany koperek. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.