Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na gołąbki gotowane w sosie pomidorowym
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5632
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30313
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5632
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30313
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Aby zaoszczędzić czas i pieniądze przygotuję obiad w urządzeniu wielofunkcyjnym z opcją szybkowaru. Ten sam przepis możecie zrobić w tradycyjny sposób, wydłużając czas gotowania gołąbków do ok. 60 minut w zależności od wielkości gołąbków. Kapustę sparzyć w osolonej wodzie. Z liści odciąć twardy nerw. Ryż ugotowałam w Instant Pot na opcji gotowania pod ciśnieniem przez 4 minuty. Proporcja wody do ryżu 1:1. Dno garnka spryskałam olejem. Dodałam sól do smaku. Po 4 minutach zostawiam ryż na 10 minut w wyłączonym garnku. Otwieram pokrywę i wyciągam ryż. Surowe mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem, majerankiem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej. W misce wymieszać wszystkie składniki składniki na sos. Na dnie urządzenia wielofunkcyjnego układamy gołąbki. Zalewamy sosem pomidorowym. Zamykamy garnek. Ustawiamy gotowanie pod ciśnieniem na jedynie 12 minut. Po tym czasie zostawiam gołąbki na 15-20 minut w wyłączonym garnku. Wypuszczam ciśnienie i obiad jest gotowy do podania. Sos dodatkowo można zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Smacznego!