Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dwoma sposobami do jednych dodaje jajka, a do drugich zwykłą zimną wodę lub wodę z odcedzenia ziemniaków i tylko dodając mąkę ziemniaczaną . Do dzisiejszych klusek dodałam również mąkę pszenną. Polecam
 
        garnek, miska, praska, łyżka cedzakowa,
 
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6080
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1853
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6080
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1853
 
         
         
                Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać , zalać gorącą wodą , dodać soli i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przecisnąć przez praskę ,dodać mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną, jajka , wymieszać zarabiając ciasto. Z ciasta formować kulki lekko je spłaszczając. Tak przygotowane kluski partiami wkładać na gotującą , osoloną wodę ( do wody można dodać odrobinę oliwy lecz nie koniecznie). Gotować od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody ok 5 - 7 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Rada; Pamiętajmy o tym by kluski mocno się nie gotowały, bo mogły by się rozgotować .
Kluski gotowe do gotowania.