Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dwoma sposobami do jednych dodaje jajka, a do drugich zwykłą zimną wodę lub wodę z odcedzenia ziemniaków i tylko dodając mąkę ziemniaczaną . Do dzisiejszych klusek dodałam również mąkę pszenną. Polecam
garnek, miska, praska, łyżka cedzakowa,
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12736
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1445
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13938
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5810
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12736
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1445
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13938
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5810
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać , zalać gorącą wodą , dodać soli i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przecisnąć przez praskę ,dodać mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną, jajka , wymieszać zarabiając ciasto. Z ciasta formować kulki lekko je spłaszczając. Tak przygotowane kluski partiami wkładać na gotującą , osoloną wodę ( do wody można dodać odrobinę oliwy lecz nie koniecznie). Gotować od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody ok 5 - 7 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Rada; Pamiętajmy o tym by kluski mocno się nie gotowały, bo mogły by się rozgotować .
Kluski gotowe do gotowania.