Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie to jest mięciutkie i puszyste - wręcz idealne dla bezzębnego staruszka. Przepis na męcybuły, pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Gotujemy i studzimy ziemniaki, a następnie przeciskamy je przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
Kapustę kiszoną i grzyby gotujemy, a następnie studzimy i odciskamy z wody. Gotujemy mięso, które warto uprzednio doprawić ulubionymi przyprawami, a następnie mielimy razem z kapustą i grzybami. Przygotowujemy okrasę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy krótko na patelni, aż się zeszklą. Ciasto kroimy na kawałki, formując w dłoni placki. Wypełniamy farszem, a następnie formujemy odpowiadające nam kulki.
Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju przez około 8-10 minut od wypłynięcia. Podajemy gorące. Najlepiej smakują okraszone.