Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. W tym przepisie znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać cienkie, delikatne, miękkie i maślane naleśniki za każdym razem. Zrób je na śniadanie, obiad, kolację lub deser!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Składniki
W misce rozmieszać przesianą mąkę, sól, cukier. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać następnie roztrzepane z mlekiem jajka oraz masło. Starannie wymieszać wszystkie składniki, tak aby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka. SPOSÓB 2: wszystkie składniki zmiksować od razu razem przez około 10 sekund, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto na naleśniki odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'. Rozgrzać patelnię.
Przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka natrzeć patelnię cienką warstwą tłuszczu. Na środek patelni wlać porcję ciasta. Obracać wokół w ruchu okrężnym, aby równomiernie pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki na lekko złoty kolor.
Naleśniki układać na talerzu. Połowę naleśnika posypać np. cukrem waniliowym, a następnie złożyć na pół i jeszcze raz w trójkąt. Po wierzchu jeszcze raz posypać cukrem. Naleśniki skropić sokiem z cytryny, można podać z owocami i bitą śmietaną. Mam nadzieję, że przepis na naleśniki spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)