Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, jako że sezon na fasolkę szparagową w pełni. To chciałabym dzisiaj zaproponować przepis na pyszną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, która w smaku przypomina fasolkę po bretońsku. Fasolka jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20836
Składniki
Najpierw przygotuję fasolkę szparagową. Z dokładnie umytej fasolki odcinam końcówki, łamię na mniejsze kawałki i jeżeli są włókna to je usuwam. Fasolkę przekładam do garnka, dodaję pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru lub ksylitolu, ziele angielskie, listki laurowe i zalewam wodą. Wody wlewam tyle aby fasolka nie była do końca przykryta wodą, garnek stawiam na gazie i gotuję po przykryciem do miękkości (w moim przypadku było to około 20 minut).
W tym czasie gdy gotuje się fasolka przygotuję pozostałe składniki: Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, podsmażam cebulę tak żeby się lekko zeszkliła. Do cebuli dodaję kiełbasę i jeszcze smażę około 5 minut, na koniec dodaję czosnek i jeszcze smażę około 1 minuty.
Końcowe przygotowanie fasolki: Do ugotowanej fasolki szparagowej dodaję kiełbasę, passatę, paprykę słodką i doprawiam przyprawami, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – fasolka jest gotowa. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa