Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepyszna fasolka szparagowa à la fasolka po bretońsku - pyszny i szybki obiad

Przepyszna fasolka szparagowa à la fasolka po bretońsku - pyszny i szybki obiad

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 90594

Dodano:

Odsłon: 1064

Witam serdecznie, jako że sezon na fasolkę szparagową w pełni. To chciałabym dzisiaj zaproponować przepis na pyszną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, która w smaku przypomina fasolkę po bretońsku. Fasolka jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Składniki

  • około 1,5 kg fasolki szparagowej
  • 700 g passaty pomidorowej (użyłam passaty z dodatkiem bazylii)
  • około 500 g dobrej kiełbasy (użyłam wiejskiej)
  • 1 cebula (około 120 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • do smaku:
  • 1 łyżeczka z górką papryki słodkiej
  • pieprz, sól, papryka ostra
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 małe listki laurowe
  • do gotowania fasolki:
  • 1 litr wody do gotowania fasolki
  • oraz ½ łyżeczki ksylitolu lub cukru i ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przepyszna fasolka szparagowa à la fasolka po bretońsku - pyszny i szybki obiad

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję fasolkę szparagową. Z dokładnie umytej fasolki odcinam końcówki, łamię na mniejsze kawałki i jeżeli są włókna to je usuwam. Fasolkę przekładam do garnka, dodaję pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru lub ksylitolu, ziele angielskie, listki laurowe i zalewam wodą. Wody wlewam tyle aby fasolka nie była do końca przykryta wodą, garnek stawiam na gazie i gotuję po przykryciem do miękkości (w moim przypadku było to około 20 minut).

  2. W tym czasie gdy gotuje się fasolka przygotuję pozostałe składniki:
    Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.

    Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, podsmażam cebulę tak żeby się lekko zeszkliła. Do cebuli dodaję kiełbasę i jeszcze smażę około 5 minut, na koniec dodaję czosnek i jeszcze smażę około 1 minuty.

  3. Końcowe przygotowanie fasolki:
    Do ugotowanej fasolki szparagowej dodaję kiełbasę, passatę, paprykę słodką i doprawiam przyprawami, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – fasolka jest gotowa.

    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 11 sierpnia Robię taką fasolkę od bardzo dawna, żółta fasolka jest dobra, ale bardziej smakuje mi zielona fasolka po bretońsku - wg mnie jest bardziej chrupiąca, ale to kwestia gustu. Mimo wszystko obie są pyszne - pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń