Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz duży apetyt na ciepłe, choć proste danie, polecamy ci ten przysmak sudecki. To aromatyczne połączenie białej kapusty z podwędzaną kiełbasą, które przygotujesz tylko w kilka chwil. Masz ochotę dorzucić coś jeszcze? Lekkiej słodyczy doda tarta marchewka, czerwona papryka doda intensywnego koloru, a dzięki leśnym grzybom danie zyska wspaniały aromat. Potrawę podawaj samodzielnie lub z kromką świeżego chleba.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 994
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11960
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 994
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11960
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście. Ostrym nożem pokrój ją w paski lub poszatkuj na szatkownicy. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Kiełbaskę pokrój w plasterki.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej lub rozpuść masło i obsmaż kiełbaski, aż staną się rumiane. Następnie odłóż na talerz. Na powstały tłuszcz wrzuć cebulkę i przesmażaj, aż stanie się złocista. Dodaj przecież pomidorowy, odrobinę kminku i ½ łyżeczki majeranku, po czym smaż, mieszając, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Wrzuć kapustę, podsmażone kiełbaski, dolej kilka łyżek wody, delikatnie posól, przykryj pokrywką i duś ok. 35 minut, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby dolej więcej wody w trakcie duszenia. Na koniec spróbuj i ponownie dopraw. Koniecznie dodaj także czarny pieprz.
Przysmak sudecki podawaj prosto z patelni i serwuj z kromką świeżego chleba.