Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne pulpeciki drobiowe skąpane w smakowitym sosie pomidorowym. Pulpeciki idealnie komponują się z ryżem lub kaszą bulgur, są pożywne i bardzo sycące :)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93817
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2698
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3527
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1619
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2296
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93817
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2698
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3527
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1619
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2296
Składniki
Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy i studzimy. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, a następnie dodajemy do nich łyżeczkę koncentratu pomidorowego, bułkę tartą, posiekany koperek i jako oraz doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.
Pulpeciki obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
W tym samym czasie w garnku zagotowujemy bulion drobiowy z listkiem laurowym, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu, przecier pomidorowy oraz bazylię i zagotowujemy. Całość doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, solą, cukrem brzozowym oraz pieprzem (czarnym i cayenne). Do sosu wkładamy podsmażone pulpeciki i dusimy je około 15 minut.
Po tym czasie całość zabielamy śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki i ponownie zagotowujemy.
Gotowe pulpeciki podajemy z ryżem lub kaszą bulgur oraz świeżą zieleniną (pietruszką lub bazylią). Życzę smacznego! :)