Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, letni i zdrowy obiadek. Do moich pulpecików dodałam kaszę jaglaną, więc są bardziej pożywne. Polecam!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 44
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 34
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 44
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 34
Składniki
Kaszę jaglaną dajemy na sitko i przelewamy na przemian wrzącą- zimną wrzącą wodą aby pozbyć się goryczki. Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso mielone mieszamy razem z jakiem i przyprawami. Dodajemy zimną kaszę i mieszamy jeszcze raz. Zwilżonymi dłońmi lepimy pulpeciki. Każdą kuleczkę obtaczamy w mące. Na patelni lub w garnku z szerszym dnem podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę oraz kapustę. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. W tym samym czasie na patelni smazymy pulpeciki. Usmażone mięso ukladamy na kapuście i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok 20 min. Smacznego!