Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki duszone na młodej kapuście

Pulpeciki duszone na młodej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4191

Dodano:

Odsłon: 784

Pyszny, letni i zdrowy obiadek. Do moich pulpecików dodałam kaszę jaglaną, więc są bardziej pożywne. Polecam!

Składniki

  • 1 większa młoda kapusta lub 2 małe
  • 500g mięsa mielonego
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 cebula, 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 150-200 ml rosołu lub wywaru warzywnego lub wody
  • ulubione przyprawy do miesa mielonego - sól, pieprz, bazylia, czosnek, papryka słodka, oregano, papryka ostra
  • mąka do obtoczenia pulpetów
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pulpeciki duszone na młodej kapuście

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną dajemy na sitko i przelewamy na przemian wrzącą- zimną wrzącą wodą aby pozbyć się goryczki. Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Kapustę siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
    Mięso mielone mieszamy razem z jakiem i przyprawami. Dodajemy zimną kaszę i mieszamy jeszcze raz. Zwilżonymi dłońmi lepimy pulpeciki. Każdą kuleczkę obtaczamy w mące.
    Na patelni lub w garnku z szerszym dnem podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę oraz kapustę. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. W tym samym czasie na patelni smazymy pulpeciki. Usmażone mięso ukladamy na kapuście i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok 20 min. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń