Pyszne i delikatne w smaku pulpeciki, podane nie tradycyjnie z sosem, a raczej w zupie :)
Pulpeciki inaczej
Składniki
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- po pół papryki czerwonej i żółtej
- 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku
- 2 spore cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren kolendry
- garść posiekanego koperku
- gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano
- olej do podsmażania
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Składniki
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- po pół papryki czerwonej i żółtej
- 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku
- 2 spore cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren kolendry
- garść posiekanego koperku
- gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano
- olej do podsmażania
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Mięso wyrabiamy z jajkiem, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok.
Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem.
Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą (1/2 l ), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch układamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, oregano i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem. Solimy i pieprzymy do smaku. Bardzo delikatnie mieszamy. Zupa powinna postać przed podaniem 30-60 minut. Będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak. Przed podaniem podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3316
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4889
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3316
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4889



Składniki
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- po pół papryki czerwonej i żółtej
- 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku
- 2 spore cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren kolendry
- garść posiekanego koperku
- gałązki świeżego lub łyżka suszonego oregano
- olej do podsmażania
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Mięso wyrabiamy z jajkiem, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok.
Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem.
Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą (1/2 l ), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch układamy kulki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, oregano i zalewamy śmietaną wymieszaną z keczupem. Solimy i pieprzymy do smaku. Bardzo delikatnie mieszamy. Zupa powinna postać przed podaniem 30-60 minut. Będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak. Przed podaniem podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree.