Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 839
Dodano: 01.02.2010
Odsłon: 16249
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Pieczarki czyścimy, kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy razem i przyprawiamy solą i pieprzem. Potem czekamy aż ostygną.
Pieczarki z cebulą dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystko razem.
Formujemy pulpeciki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostkę rosołową rozpuszczamy w garnku z wodą, mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, zagęszczamy i zabielamy śmietaną z mąką. Powstałym sosem pulpeciki. Kładziemy plasterki sera albo posypujemy startym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200`C i pieczemy ok 45 minut. Smacznego!
Gdy już pulpeciki były gotowe do wstawienia do piekarnika, dołożyłam do nich parę całych ząbków czosnku - uwielbiam taki uduszony, czy pieczony lub ugotowany czosnek w całości.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

zabecka 14 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam!!! Wyszło super!!! Polecam wszystkim!!! 5 !!!2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 08 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Tez takie robie,ale bez pieczarek...Twoje wyglada bosko!0 Kto głosował? | Odpowiedz

beataw34 11 maja 2010Zgłoś do usunięcia
co tu duzo mowic,jedzonko pychotka:) pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł! Mój Synek będzie zachwycony. :) Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
mniam mniam musi być pychotka aż mi się zachciał o jeść2 Kto głosował? | Odpowiedz