Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiadek na sobotę i niedzielę. Uwielbiam sosy, a grzybowy zwłaszcza...
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1022
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 109
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1147
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 202
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1022
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 109
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1147
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 202
Składniki
Grzyby przepłukujemy i zalewamy dużą szklanką wody. Odstawiamy na 2-3 godzinki.
Mięso mielone wraz z cebulką doprawiamy solą, pieprzem, maggi, słodką papryką oraz fixem do mięsa mielonego ( tak samo jak na kotlety mielone z mojego przepisu). Lepimy kulki o średnicy ok 2-3 cm i obtaczamy w mące, bądź bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i przez chwilę obsmażamy z każdej strony.
W garnku gotujemy 0,5l wody, wrzucamy połowę kostki rosołowej i dodajemy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Jak zacznie wrzeć wrzucamy klopsiki i gotujemy przez około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy klopsiki i grzyby i dodajemy sos grzybowy by smak był intensywniejszy. Dokładnie mieszamy by nie było grudek, z powrotem wrzucamy klopsy i grzyby i tak gotujemy jeszcze z 10 -15 minut. Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić wodą z mąką.
Podajemy z ziemniakami i buraczkami, ale smakują równie dobrze z kaszą, czy makaronem Smacznego!