Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7590

Dodano:

Odsłon: 13496

Bardzo zdrowy pomysł na obiad. Szybki w przygotowaniu. Zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek do przyprawienia mięsa
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół kostki warzywnej
  • 2 łyżki czubate śmietany 18%
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki + mąka do obtoczenia pulpetów
  • koperek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pulpeciki w sosie koperkowym

Przygotowanie

  1. Do miski wkładamy mięso dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę oraz czosnek. Całość mieszamy i lepimy nie za duże kuleczki. Następnie obtaczamy w mące.

  2. Wlewamy do garnka tylko tyle wody żeby zakryła pulpeciki. Kiedy się zagotuje wkładamy pół kostki warzywnej i pulpeciki. Gotujemy 20 min.

  3. Do szklanki dodajemy mleko, śmietanę oraz mąkę. Mieszamy intensywnie żeby nie powstały grudki. Dodajemy do naszych gotujących się pulpecików. Następnie kroimy koperek i również dodajemy całość gotujemy do 5 min. Sos stopniowo zacznie gęstnieć pod wpływem wzrostu temperatury.

    Podajemy np. z kaszą i mizerią :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń