Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 802

Dodano:

Odsłon: 5832

Pulpeciki w sosie koperkowym to propozycja obiadu, która kojarzy mi się z pełnią lata. Szczęśliwie, koperek można kupić o każdej porze roku. Pulpeciki świetnie smakują z duszonymi ziemniakami.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cebula
  • sól
  • mielony pieprz
  • 0,5 litra bulionu
  • 0,5 litra kremówki 30%
  • łyżka mąki pszennej
  • pęczek kopru
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno szatkuję i dodaję do mięsa mielonego wraz z jakiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Z mięsa foruję niewielkie pulpety.

  2. W garnku gotuję bulion i wrzucam do niego pulpeciki. Podgotowane pulpety wyciągam na talerz, a bulion ściągam z pieca.

  3. Koperek myje i szatkuję. Do śmietany dodaję szczyptę soli i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Następnie do śmietany wlewam trochę gorącego bulionu i mieszam. Następnie wlewam całość do pozostałego bulionu.

  4. Sos gotuję, aż zgęstnieje. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku i dodaję koperek. Następnie wrzucam pulpeciki, jeszcze chwilkę gotuję i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 14 marca Mam to szczęście, że koperek zerwany w sezonie mrożę i korzystam z niego do następnego sezonu :) Uwielbiam sos koperkowy, i znowu danie klasyczne i pyszne!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 marca Świetne jedzonko, a sos koperkowy sprawdza się zawsze :) Jakiś czas temu, robiliśmy klopsiki z mięsa indyczego, rewelaka :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń