Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecane szczególnie kiedy są jeszcze dobre pomidory ! :) Bo nie ma nic lepszego niż samemu zrobiony sos który wcale nie wymaga dużo więcej czasu niż z papierka. Możemy podawać z ziemniaczkami i mizerią, z ryżem i marchewką - jak kto lubi.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5619
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1103
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5619
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1103
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Składniki
Pomidory należy sparzyć, obierać ze skórki, pokroić w kostkę i zblendować z 2 łyżkami cukru.
Do miski wkładamy mięso, wbijamy 1 jajko oraz dodajemy bułkę tartą, kaszę mannę, sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko mieszamy po czym z masy mięsnej formujemy kulki na pulpety. Podsmażamy je z jednej i drugiej strony na łyżce oliwy.
Pulpeciki przekładamy do garnka. Zalewamy do wysokości kulek wodą dodajemy 1 kostkę rosołową i gotujemy ok 10 min. Po tym czasie przez sitko dodajemy zblendowane pomidory oraz jeśli sos ma mieć mocno pomidorowy smak 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy przez kolejne 10 min.
Do 50 ml zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i odrobinę gorącego wywaru z pulpecików. Mieszamy następnie wszystko wlewamy do wywaru w pulpecików. i GOTOWE :)