Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki w sosie azjatyckim (sojowo – kokosowo – pomidorowym) - soczyste, aromatyczne, smaczne :)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 879
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 801
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 271
Składniki
Mięso przełóż do miski, posól do smaku.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij jedną cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przełóż do mięsa.
Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Gdy lekko zmięknie dodaj do mięsa.
Kolejno dodaj do mięsa około pół łyżeczki papryki mielonej chilli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 1 łyżkę stołową sosu sojowego jasnego.
Poszatkuj 10 dużych liści bazylii i dożuć do mięsa.
Wsyp 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i całość bardzo dobrze wymieszaj.
Formuj małe pulpety, mokrymi dłońmi.
Pulpety obtocz delikatnie w mące ziemniaczanej i smaż na rozgrzanej oliwie z masłem z dwóch stron, około 5 minut na stronę.
Mięso przełóż na talerz i na tą samą patelnię wrzuć poszatkowane 2 szalotki oraz imbir starty na tarce i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Gdy cebula zmięknie dodaj pomidory z puszki oraz mleko kokosowe.
Posól do smaku, wsyp łyżeczkę papryki mielonej słodkiej.
Dodaj 2 łyżki sosu sojowego i kolejne 10 dużych poszatkowanych listków bazylii.
Do sosu dodaj odłożone wcześniej pulpety. Przesmaż całość chwilę delikatnie mieszając.
Zmniejsz źródło ciepła i całość na 10 minut przykryj pokrywką.
Posyp pulpety poszatkowaną natką pietruszki.