Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki wołowe w sosie azjatyckim

Pulpeciki wołowe w sosie azjatyckim

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 2581

Pulpeciki w sosie azjatyckim (sojowo – kokosowo – pomidorowym) - soczyste, aromatyczne, smaczne :)

Składniki

  • Mielone wołowe 400 g
  • Mleko kokosowe 200 ml
  • Pomidory z puszki ( Użyłam pomidorów ITALIAMO – obranych w sosie pomidorowym z cebulą i czosnkiem)
  • 5 ząbków czosnku
  • Połowa łyżeczki papryki chilli w proszku
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół papryki czerwonej lub 1 mała
  • Cebula
  • 2 Szalotki lub 2 cebula
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki – ok. 2 łyżki drobno poszatkowanej
  • Masło – ok. łyżka
  • Oliwa do smażenia
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Bazylia – ok. 20 dużych listków
  • Imbir świeży – kawałek ok. 1,5 cm
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso przełóż do miski, posól do smaku.

  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklij jedną cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przełóż do mięsa.

  3. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Gdy lekko zmięknie dodaj do mięsa.

  4. Kolejno dodaj do mięsa około pół łyżeczki papryki mielonej chilli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 1 łyżkę stołową sosu sojowego jasnego.

  5. Poszatkuj 10 dużych liści bazylii i dożuć do mięsa.

  6. Wsyp 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i całość bardzo dobrze wymieszaj.

  7. Formuj małe pulpety, mokrymi dłońmi.

  8. Pulpety obtocz delikatnie w mące ziemniaczanej i smaż na rozgrzanej oliwie z masłem z dwóch stron, około 5 minut na stronę.

  9. Mięso przełóż na talerz i na tą samą patelnię wrzuć poszatkowane 2 szalotki oraz imbir starty na tarce i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

  10. Gdy cebula zmięknie dodaj pomidory z puszki oraz mleko kokosowe.

  11. Posól do smaku, wsyp łyżeczkę papryki mielonej słodkiej.

  12. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego i kolejne 10 dużych poszatkowanych listków bazylii.

  13. Do sosu dodaj odłożone wcześniej pulpety. Przesmaż całość chwilę delikatnie mieszając.

  14. Zmniejsz źródło ciepła i całość na 10 minut przykryj pokrywką.

  15. Posyp pulpety poszatkowaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń