Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 219
Dodano: 04.12.2018
Odsłon: 2776
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Mięso przełóż do miski, posól do smaku.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij jedną cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przełóż do mięsa.
Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Gdy lekko zmięknie dodaj do mięsa.
Kolejno dodaj do mięsa około pół łyżeczki papryki mielonej chilli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 1 łyżkę stołową sosu sojowego jasnego.
Poszatkuj 10 dużych liści bazylii i dożuć do mięsa.
Wsyp 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i całość bardzo dobrze wymieszaj.
Formuj małe pulpety, mokrymi dłońmi.
Pulpety obtocz delikatnie w mące ziemniaczanej i smaż na rozgrzanej oliwie z masłem z dwóch stron, około 5 minut na stronę.
Mięso przełóż na talerz i na tą samą patelnię wrzuć poszatkowane 2 szalotki oraz imbir starty na tarce i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Gdy cebula zmięknie dodaj pomidory z puszki oraz mleko kokosowe.
Posól do smaku, wsyp łyżeczkę papryki mielonej słodkiej.
Dodaj 2 łyżki sosu sojowego i kolejne 10 dużych poszatkowanych listków bazylii.
Do sosu dodaj odłożone wcześniej pulpety. Przesmaż całość chwilę delikatnie mieszając.
Zmniejsz źródło ciepła i całość na 10 minut przykryj pokrywką.
Posyp pulpety poszatkowaną natką pietruszki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)