Dania główne Przepis na:
Pulpeciki z indyka

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3261
Dodano: 29.10.2018
Odsłon: 4156
Składniki
- Pulpeciki :
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 100g ryżu (tj. jedna torebka) - ugotować
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka bułki tartej + 3 łyżki mleka - wymieszać
- pieprz do smaku
- Sos koperkowy:
- szklanka zimnego mleka
- kopiasta łyżka masła, pokrojonego na kawałki
- kopiasta łyżka mąki pszennej
- 3-4 łyżki posiekanego koperku , bez łodyżek
- sól i biały pieprz do smaku
- odrobina cukru
- 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce.
-
W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę. Delikatnie wrzucić pulpeciki - gotować na niewielkim ogniu przez około 7-10 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
W zależności jak duże pulpeciki zrobicie, czas gotowania może być dłuższy bądź krótszy.
Łyżką cedzakową wyjąć pulpeciki z garnka, trzymać w cieple. -
Przygotowujemy sos koperkowy.
Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy.
Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby sos nie przywarł do dna.
Propozycja podania
pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i surówka z marchewki lub pulpeciki z sałatką z jajek, pomidorów i rzodkiewek.
Komentarze do przepisu (2)

Obserwator 30 października 2018Zgłoś do usunięcia
Cudnie wyglądają. A, że smaczne w to nie wątpię :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz