Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne, mięciutkie pulpeciki, rozpływają się wręcz w ustach. Najlepszy przepis na mega delikatne pulpety. Tak samo fantastyczne pulpety zrobicie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Zobaczcie jakie to proste! I pyszne :)
Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce.
W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę. Delikatnie wrzucić pulpeciki - gotować na niewielkim ogniu przez około 7-10 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
W zależności jak duże pulpeciki zrobicie, czas gotowania może być dłuższy bądź krótszy.
Łyżką cedzakową wyjąć pulpeciki z garnka, trzymać w cieple.
Przygotowujemy sos koperkowy.
Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy.
Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby sos nie przywarł do dna.
Propozycja podania
pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i surówka z marchewki lub pulpeciki z sałatką z jajek, pomidorów i rzodkiewek.
Szybkie, proste, a za razem smaczne ciasto bez pieczenia. Ciasto skusi każde...
Odsłon: 5834
Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim sm...
Odsłon: 65
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 128
Śledzie w ziołach prowansalskich mają niesamowity smak, są pyszne i bardzo sz...
Odsłon: 272
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 206
Szybkie, proste, a za razem smaczne ciasto bez pieczenia. Ciasto skusi każde...
Odsłon: 5834
Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim sm...
Odsłon: 65
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 128
Śledzie w ziołach prowansalskich mają niesamowity smak, są pyszne i bardzo sz...
Odsłon: 272
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 206
Składniki
Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce.
W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę. Delikatnie wrzucić pulpeciki - gotować na niewielkim ogniu przez około 7-10 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. W zależności jak duże pulpeciki zrobicie, czas gotowania może być dłuższy bądź krótszy. Łyżką cedzakową wyjąć pulpeciki z garnka, trzymać w cieple.
Przygotowujemy sos koperkowy. Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy. Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby sos nie przywarł do dna. Propozycja podania pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i surówka z marchewki lub pulpeciki z sałatką z jajek, pomidorów i rzodkiewek.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Dania główne
Risotto ze szparagami
Dania główne
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Dania główne
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 148
Risotto ze szparagami
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 141