Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne, mięciutkie pulpeciki, rozpływają się wręcz w ustach. Najlepszy przepis na mega delikatne pulpety. Tak samo fantastyczne pulpety zrobicie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Zobaczcie jakie to proste! I pyszne :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6141
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6141
Składniki
Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce.
W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę. Delikatnie wrzucić pulpeciki - gotować na niewielkim ogniu przez około 7-10 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. W zależności jak duże pulpeciki zrobicie, czas gotowania może być dłuższy bądź krótszy. Łyżką cedzakową wyjąć pulpeciki z garnka, trzymać w cieple.
Przygotowujemy sos koperkowy. Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy. Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby sos nie przywarł do dna. Propozycja podania pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i surówka z marchewki lub pulpeciki z sałatką z jajek, pomidorów i rzodkiewek.