Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z indyka

Pulpeciki z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3261

Dodano:

Odsłon: 4156

Cudowne, mięciutkie pulpeciki, rozpływają się wręcz w ustach. Najlepszy przepis na mega delikatne pulpety. Tak samo fantastyczne pulpety zrobicie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Zobaczcie jakie to proste! I pyszne :)

Składniki

  • Pulpeciki :
  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 100g ryżu (tj. jedna torebka) - ugotować
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka bułki tartej + 3 łyżki mleka - wymieszać
  • pieprz do smaku
  • Sos koperkowy:
  • szklanka zimnego mleka
  • kopiasta łyżka masła, pokrojonego na kawałki
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku , bez łodyżek
  • sól i biały pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce.

  2. W garnku zagotować bulion lub osoloną wodę. Delikatnie wrzucić pulpeciki - gotować na niewielkim ogniu przez około 7-10 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
    W zależności jak duże pulpeciki zrobicie, czas gotowania może być dłuższy bądź krótszy.

    Łyżką cedzakową wyjąć pulpeciki z garnka, trzymać w cieple.

  3. Przygotowujemy sos koperkowy.

    Do rondla z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawę 'jarzynkę', sól, pieprz i cukier, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, gotujemy powoli przez 5 minut, często mieszamy.

    Następnie dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby sos nie przywarł do dna.

    Propozycja podania
    pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i surówka z marchewki lub pulpeciki z sałatką z jajek, pomidorów i rzodkiewek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń