Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne pulpeciki z indyka w sosie z brązowych pieczarek. Gotowane w bulionie pulpeciki są smaczne i soczyste, a sos cudownie dopełnia ich smak. Uwielbiam to połączenie, ponieważ przenosi mnie w najlepsze smaki dzieciństwa i kuchnię mojej Mamy oraz Babci. Pulpeciki świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, ale także świeżym pieczywem i różnego rodzaju kaszami. Gorąco polecam! :)
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 105
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 144
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 361
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 193
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 154
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 105
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 144
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 361
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 193
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 154
Składniki
Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.
Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe! ** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej. Życzę smacznego! :)