Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z indyka z kaszką kukurydzianą w sosie pomidorowym

Pulpeciki z indyka z kaszką kukurydzianą w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 544

Obiad dla dzieci. Pulpeciki tym razem w bardzo delikatnej wersji z kaszką kukurydzianą. Pulpeciki są mięciutkie i żaden malec nie będzie miał problemu ich z samodzielnym pokrojeniem. Do tego prosty sos z dobrej jakości passaty pomidorowej, a zamiast soli – odrobina sosu sojowego. Wystarczy tylko ugotować makaron :)

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 ugotowana marchewka (opcja)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej
  • szczypta pieprzu
  • mąka kukurydziana (lub pszenna) do obtoczenia pulpecików
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • litr bulionu drobiowego lub wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos:

    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do większego garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę i przez 2-3 minuty szklimy na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Po kolejnych 2 minutach wlewamy passatę. Zwiększamy ogień, dodajemy łyżkę oregano, sos sojowy, pieprz i gotujemy jeszcze przez ok 5 minut.

    Pulpeciki (na ok 20 szt.):

    Łączymy mięso z marchewką i jajkiem. Następnie dodajemy kaszkę kukurydzianą i pieprz. Mieszamy i formujemy pulpety (trochę większe niż orzech włoski) - powinno wyjść ok. 20 szt. Obtaczamy w mące kukurydzianej (lub zwykłej).

    Pulpeciki możemy ugotować na dwa sposoby (jeżeli przygotowujemy je dla dzieci unikamy smażenia):
    1.W osobnym garnku doprowadzamy do wrzenia bulion lub wodę. Wkładamy partiami pulpety i gotujemy ok. 10-15 minut. Gotowe przekładamy do garnka z sosem.
    2.Pulpety wkładamy bezpośrednio do garnka z sosem. Wtedy należy wlać do sosu ok. 500 ml bulionu (lub wody), ponieważ z jednej strony część wody odparuje w trakcie gotowania, z drugiej mąka - użyta do obtoczenia pulpetów - zagęści sos. Wkładamy po kilka sztuk i dokładamy kolejne dopiero kiedy te wcześniejsze będą obgotowane. Od włożenia ostatnich całość gotujemy jeszcze 10-15 minut.

    W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Pulpety przed podaniem możemy posypać np. posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń