Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki zapiekane z kalafiorem

Pulpeciki zapiekane z kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4670

Dodano:

Odsłon: 61333

Smaczny, zdrowy obiad z moim ulubionym kalafiorkiem ;)

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 papryka
  • 1 mala cukinia
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • sol, pieprz, swieze ziola wg uznania
  • na pulpeciki:
  • 250- 300g mielonego miesa
  • 1 jajko
  • pol cebuli
  • 2 zabki czosnku
  • 3-4 lyzki bulki tartej
  • sol, pieprz, natka pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PULPECIKI: do miski przelozyc mieso, dodac posiekana cebulke, czosnek przecisniety przez praske, jajko, drobno pokrojona natke pietruszki i przyprawy, dobrze wyrobic. Dodac bulke tarta ( 3-4 lyzki), tak, by masa nie lepila sie do rak (jak na kotlety mielone). Formowac male kuleczki i wrzucac na posolony wrzatek, gotowac na wolnym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie lyzka cedzakowa wyjac pulpeciki na talerz i wystudzic je.

  2. Kalafior podzielic na male rozyczki, obgotowac go kilka minut w osolonej wodzie (tak, by byl polmiekki). Odcedzic go i wystudzic, przelozyc do miski. Do kalafiora dodac papryke pokrojona w paski i cukinie pokrojona w plasterki. Wszystko dokladnie wymieszac.

  3. Warzywa przelozyc do wysmarowanej blaszki (u mnie srednicy 24 cm) lub naczynia zaroodpornego i rownomiernie rozlozyc. Miedzy warzywa powciskac pulpeciki. W misce ubic jajka, dodac posiekana natke pietruszki, przyprawy i mleko, wszystko razem ubic trzepaczka. Tak przygotowana masa jajeczna zalac warzywa i pulpeciki (masa nie przykryje calosci). Blaszke/ naczynie przykryc folia, ponakluwac ja w kilku miejsciach, tak, by para mogla sie wydobywac, i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 30 minut- do sciecia sie masy jajecznej. Po tym czasie zdjac folie i calosc wstawic do piekarnika na 10-15 minut, tak, by wierzch zapiekanki sie zrumienil.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 września 2014 Przepis 1 klasa, ale dobrze by było używać klawisza "Alt Gr", łatwiej by było go czytać.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 01 sierpnia 2014 Ja też taki lubię, choć muszę przyznać, że dawno nie robiłam:)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń