Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, zdrowy obiad z moim ulubionym kalafiorkiem ;)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10345
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12782
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4547
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10345
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12782
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4547
Składniki
PULPECIKI: do miski przelozyc mieso, dodac posiekana cebulke, czosnek przecisniety przez praske, jajko, drobno pokrojona natke pietruszki i przyprawy, dobrze wyrobic. Dodac bulke tarta ( 3-4 lyzki), tak, by masa nie lepila sie do rak (jak na kotlety mielone). Formowac male kuleczki i wrzucac na posolony wrzatek, gotowac na wolnym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie lyzka cedzakowa wyjac pulpeciki na talerz i wystudzic je.
Kalafior podzielic na male rozyczki, obgotowac go kilka minut w osolonej wodzie (tak, by byl polmiekki). Odcedzic go i wystudzic, przelozyc do miski. Do kalafiora dodac papryke pokrojona w paski i cukinie pokrojona w plasterki. Wszystko dokladnie wymieszac.
Warzywa przelozyc do wysmarowanej blaszki (u mnie srednicy 24 cm) lub naczynia zaroodpornego i rownomiernie rozlozyc. Miedzy warzywa powciskac pulpeciki. W misce ubic jajka, dodac posiekana natke pietruszki, przyprawy i mleko, wszystko razem ubic trzepaczka. Tak przygotowana masa jajeczna zalac warzywa i pulpeciki (masa nie przykryje calosci). Blaszke/ naczynie przykryc folia, ponakluwac ja w kilku miejsciach, tak, by para mogla sie wydobywac, i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 30 minut- do sciecia sie masy jajecznej. Po tym czasie zdjac folie i calosc wstawic do piekarnika na 10-15 minut, tak, by wierzch zapiekanki sie zrumienil.