Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 466

Zostało mi trochę ryżu z poprzedniego dnia i chciałam go jakoś wykorzystać. Dodałam go do zmielonej piersi kurczaka, a żeby nie było nudno, dołożyłam jeszcze utartą marchewkę. Do tego sos pomidorowy i powstał pyszny obiad.

Składniki

  • Na pulpety:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 średnia marchewka
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
  • bułką tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • Na sos:
  • 1 szklanka bulionu
  • 500 ml. przecieru pomidorowego (miałam swojski)
  • sól, pieprz,. bazylia suszona
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać

  2. Uformować małe pulpety i obtoczyć w bułce tartej.
    Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju.

  3. Kiedy pulpety się smażą, przygotować sos.
    W garnku zagotować bulion i przecier pomidorowy, doprawić do smaku.
    Do gotującego sosu, wrzucić usmażone pulpety. Gotować na małym gazie, około 15 minut. Sos można zagęścić, nie wielką ilością mąki, wymieszanej z wodą.
    Pulpety podałam z kluskami kładzionymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń