Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2373 Ocena: 52625
Dodano: 05.04.2021
Odsłon: 719
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mielimy na średnich oczkach. Następnie mielimy drugi raz, na najmniejszych oczkach, z dodatkiem kilku kostek lodu. Masę, przy pomocy dłoni, napowietrzamy (oklepujemy) z dodatkiem soli, pieprzu i żółtka.
Z masy formujemy pulpety o wymiarach orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące, lekko obsmażamy na suchej patelni, co chwilę zmieniając położenie pulpecików.
Sos:
Pieczarki oczyszczamy. Dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 (tych wizualnie najładniejszych). 2/3 podsmażamy na maśle, zalewamy wrzątkiem (500 ml), dodajemy lubczyk, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, studzimy i miksujemy na gładko. Przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy, dodając pokrojone pieczarki i obsmażone uprzednio pulpety. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 06 kwietniaZgłoś do usunięcia
Super przepis:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 06 kwietniaZgłoś do usunięcia
Super jedzonko :)0 Kto głosował? | Odpowiedz