Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety indycze w sosie pieczarkowym

Pulpety indycze w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2373 Ocena: 52625

Dodano:

Odsłon: 719

Gdy przychodzą święta, marzą nam się tradycyjne, rodzinne potrawy. Oczywiście sałatka jarzynowa, to bigos, gołąbki i wiele staropolskich dań. I przychodzi czas, kiedy kończy się świętowanie. Zaczyna się jedzenie tego, co zostało ze świątecznego stołu…Znacie tę historyjkę? XD No właśnie…każdy zna, i każdy „cierpi katusze”…w końcu przychodzi moment, na „zjadło by się coś innego”. Coś lekkostrawnego, coś takiego „obiadowego”, bo ileż można XD Takie dylematy przeżywamy średnio co pół roku. Właśnie jutro jest dzień, gdzie będziemy chcieli odpocząć od nadmiaru „świątecznych potraw”. Gorąco poleca pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”. Serdecznie zapraszam na „powrót do rzeczywistości” w postaci pysznego, lekkiego obiadu. <AG>

Składniki

  • 400 g fileta z piersi indyka
  • 1 żółtko jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 250 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • Sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pulpety indycze w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mielimy na średnich oczkach. Następnie mielimy drugi raz, na najmniejszych oczkach, z dodatkiem kilku kostek lodu. Masę, przy pomocy dłoni, napowietrzamy (oklepujemy) z dodatkiem soli, pieprzu i żółtka.

    Z masy formujemy pulpety o wymiarach orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące, lekko obsmażamy na suchej patelni, co chwilę zmieniając położenie pulpecików.



    Sos:



    Pieczarki oczyszczamy. Dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 (tych wizualnie najładniejszych). 2/3 podsmażamy na maśle, zalewamy wrzątkiem (500 ml), dodajemy lubczyk, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, studzimy i miksujemy na gładko. Przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy, dodając pokrojone pieczarki i obsmażone uprzednio pulpety. Całość doprawiamy solą i pieprzem.



    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń