Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety pieczarkowe w kremowym sosie to apetyczne danie, idealne na codzienne i świąteczne obiady. Mielone mięso wieprzowe, wzbogacone o podsmażone pieczarki i cebulkę staje się bardzo soczyste i aromatyczne. Mieszanka śmietany, mleka i żółtego sera tworzy aksamitny sos, który oblewa te smakowite pulpety. Potrawa doskonale komponuje się z makaronem lub ziemniaczanym puree, a świeża natka pietruszki dodaje ożywczego koloru i wiosennego smaku.
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 188
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 207
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 126
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 188
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 207
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 126
Składniki
Mielone mięso włóż do miski. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulkę, a gdy stanie się błyszcząca, wrzuć pieczarki i też podsmaż. Gdy pieczarki puszczą sok, obficie dopraw je solą, czarnym i ziołowym pieprzem. Podsmażone grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj i dodaj do mięsa. Do miski wbij jajko i dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka masa. Wstaw miskę z mięsem na 30 minut do lodówki.
Następnie uformuj z mielonego mięsa małe klopsiki i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw naczynie do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 15 minut. W połowie pieczenia przewróć je na drugą stronę.
W tym czasie przygotuj sos. Do naczynia wlej śmietanę i mleko, dodaj drobno starty ser, dopraw słodką papryką i szczyptą gałki muszkatołowej. Po 15 minutach pieczenia zalej pulpety sosem, przykryj naczynie pokrywą i piecz kolejne 20 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp klopsiki resztą żółtego, tartego sera i wstaw do piekarnika, aby ser się ładnie rozpuścił.
Gotowe pulpety pieczarkowe w kremowym sosie wyjmij z pieca, posyp posiekaną natką pietruszką i podawaj z ugotowanym makaronem lub ziemniakami.