Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z zielonym groszkiem i marchewką. Pulpeciki są pyszne, delikatne oraz mięciutkie. Możemy podawać je z rozmaitymi dodatkami - ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem, a także świeżym pieczywem. Są proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2873
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2873
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Składniki
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, studzimy, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz z jajkiem i namoczoną kajzerką, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które delikatnie wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 - 20 minut*. * Pulpety gotujemy na małej mocy palnika
Po 10 minutach gotowania pulpetów dodajemy zielony groszek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze 10 minut*. Na koniec mieszamy śmietankę z obiema mąkami, hartujemy je gorącym bulionem, dodajemy do garnka i zagotowujemy (sos powinien lekko zgęstnieć). Do sosu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. * Jeżeli używamy mrożonego groszku i marchewki, to sprawdźmy na opakowaniu czas ich gotowania.
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.
Do sosu można dodać także inne ulubione warzywa np. brokuł lub kalafior.