Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drób w postaci mięsa mielonego. I co dla niektórych może być ważne – jak na pulpety przystało, nie smażone lecz gotowane.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13297
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 516
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9888
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13297
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 516
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9888
Składniki
Sos. Obierz jedną i połowę drugiej, posiekaj niezbyt grubo. Pozostałą połówkę posiekaj bardzo drobno. Nie mieszaj ich ze sobą.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
Przygotuj szklankę wywaru warzywnego – w zasadzie może być „z kostki”. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim 1 i ½ cebuli posiekanej niezbyt grubo. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną paprykę, liść laurowy i przykryj rondel. Po kilku minutach dodaj posiekany czosnek. Po następnych kilku minutach dodaj wywar, dopraw solą i dodaj łyżeczkę papryki ostrej oraz ulubione zioła. Duś pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie wyłów listek laurowy, a sos lekko zmiksuj. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw według uznania.
Pulpety. Kajzerkę namocz w letnim mleku. Do zmielonego mięsa dodaj tą ½ cebuli bardzo drobno posiekanej, wbij jajko, przypraw solą i pieprzem, dodaj odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wymieszaj.
Z mięsa formuj zgrabne, niezbyt duże pulpety (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucaj je na osolony wrzątek. Wyjmuj je łyżką cedzakową po kilku minutach od wypłynięcia. Pulpety podawaj polane sosem paprykowym z ziemniakami z wody.