Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drób w postaci mięsa mielonego. I co dla niektórych może być ważne – jak na pulpety przystało, nie smażone lecz gotowane.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105787
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5923
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2616
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105787
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5923
Składniki
Sos. Obierz jedną i połowę drugiej, posiekaj niezbyt grubo. Pozostałą połówkę posiekaj bardzo drobno. Nie mieszaj ich ze sobą.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
Przygotuj szklankę wywaru warzywnego – w zasadzie może być „z kostki”. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim 1 i ½ cebuli posiekanej niezbyt grubo. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną paprykę, liść laurowy i przykryj rondel. Po kilku minutach dodaj posiekany czosnek. Po następnych kilku minutach dodaj wywar, dopraw solą i dodaj łyżeczkę papryki ostrej oraz ulubione zioła. Duś pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie wyłów listek laurowy, a sos lekko zmiksuj. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw według uznania.
Pulpety. Kajzerkę namocz w letnim mleku. Do zmielonego mięsa dodaj tą ½ cebuli bardzo drobno posiekanej, wbij jajko, przypraw solą i pieprzem, dodaj odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wymieszaj.
Z mięsa formuj zgrabne, niezbyt duże pulpety (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucaj je na osolony wrzątek. Wyjmuj je łyżką cedzakową po kilku minutach od wypłynięcia. Pulpety podawaj polane sosem paprykowym z ziemniakami z wody.