Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prosty obiad dla całej rodziny, który przygotujesz dość szybko i bez trudu. Wieprzowe pulpeciki w śmietanowym sosie znakomicie smakują podane z ugotowanymi ziemniakami. Możesz zaserwować je również z ryżem lub gryczaną kaszą. Jeśli chcesz urozmaicić smak pulpetów, oprócz soli i pieprzu dodaj czubrycę czerwoną, dwie łyżeczki w zupełności wystarczą.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3170
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 158
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 80
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3170
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 158
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 80
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
Na talerz wysyp mąkę.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju.
Do dużej miski przełóż mielone mięso. Dodaj podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz 2 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Z powstałej masy formuj niewielkie kuleczki, każdą z nich obtocz w mące.
Pulpeciki smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Od czasu do czasu delikatnie poruszaj patelnią, tak, aby kuleczki miały szansę obsmażyć się z każdej strony. Następie zmniejsz ogień i wlej bulion.
Przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z mąką — zwróć uwagę, aby nie pozostały żadne grudki.
Do mieszanki śmietany i mąki dodaj 2 łyżki bulionu spod pulpecików, wymieszaj, po czym przelej na patelnię z mięsem. Sos energicznie mieszaj do momentu, aż zgęstnieje.
Pulpety podawaj z ziemniakami, posypane posiekaną pietruszką.