Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie warzywno-jabłkowym z kaszą gryczaną

Pulpety w sosie warzywno-jabłkowym z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 569 Ocena: 4411

Dodano:

Odsłon: 141

Propozycja na pyszny obiad: pulpety wieprzowe z dodatkiem natki pietruszki podane z sosem warzywno-jabłkowym na kaszy gryczanej prażonej.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 60 dag
  • bułka tarta 2 łyżki kopiaste
  • bulion z kostki 0,5 szkl
  • jajko 1 szt
  • natka pietruszki posiekana 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka do panierowania
  • sos:
  • cebula 1 szt duża
  • jabłko twarde 1 szt duże
  • marchew 1 szt duża
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion z kostki 2 szkl
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • kasza gryczana prażona
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety w sosie warzywno-jabłkowym z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  1. Warzywa i jabłko obieramy. Cebulę drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchew i podsmażamy 2-3 min. pilnując by się nie przypaliły. Wlewamy bulion i wolno gotujemy ok. 10 min.
    W tym czasie przygotowujemy pulpety: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem i odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy, formujemy pulpety, obtaczamy w mące i wkładamy do warzyw. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę jabłko, doprawiamy do smaku i dusimy dalsze 10 min.
    Sos przed podaniem możemy zblendować lub podawać z kawałkami warzyw.
    Pulpety podajemy na kaszy gryczanej polane przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń