Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszny obiad: pulpety wieprzowe z dodatkiem natki pietruszki podane z sosem warzywno-jabłkowym na kaszy gryczanej prażonej.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 583
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 755
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 250
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 583
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 755
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 250
Składniki
Warzywa i jabłko obieramy. Cebulę drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchew i podsmażamy 2-3 min. pilnując by się nie przypaliły. Wlewamy bulion i wolno gotujemy ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy pulpety: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem i odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy, formujemy pulpety, obtaczamy w mące i wkładamy do warzyw. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę jabłko, doprawiamy do smaku i dusimy dalsze 10 min. Sos przed podaniem możemy zblendować lub podawać z kawałkami warzyw. Pulpety podajemy na kaszy gryczanej polane przygotowanym sosem.