Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszny obiad: pulpety wieprzowe z dodatkiem natki pietruszki podane z sosem warzywno-jabłkowym na kaszy gryczanej prażonej.
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19756
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2897
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3988
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 647
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19756
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2897
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3988
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 647
Składniki
Warzywa i jabłko obieramy. Cebulę drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchew i podsmażamy 2-3 min. pilnując by się nie przypaliły. Wlewamy bulion i wolno gotujemy ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy pulpety: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem i odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy, formujemy pulpety, obtaczamy w mące i wkładamy do warzyw. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę jabłko, doprawiamy do smaku i dusimy dalsze 10 min. Sos przed podaniem możemy zblendować lub podawać z kawałkami warzyw. Pulpety podajemy na kaszy gryczanej polane przygotowanym sosem.