Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś lubi sos pomidorowy z charakterem, to coś dla niego. Niezbyt wiele przypraw, a smaczny i ma tzw. kopa. Zapraszam.
Nóż i deska do krojenia, garnek, patelnia, łyżka, szklanka
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1800
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8363
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 747
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253393
Polecam.
Odsłon: 1448
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1800
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8363
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 747
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253393
Polecam.
Odsłon: 1448
Składniki
Kajzerkę moczymy w mleku. W tym czasie gotujemy wywar do sosu na łodydze selera ogrodowego obranego z listków, które użyjemy do pulpetów oraz dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wywar gotujemy nie dłużej niż 10-15 minut.
Do mielonego mięsa dodajemy posiekane listki selera, posiekany ząbek czosnku oraz resztę składników i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z wyrobionego mięsa formujemy okrągłe pulpety dowolnej wielkości,które obtaczamy w mące i umieszczamy na posypanej mąką powierzchni.
Pulpety obsmażamy na rozgrzanym oleju i nie przewracamy, a poruszamy tylko patelnią ruchem poziomym,aby się mniej więcej równo obsmazyly, ale nie usmażyły. Aby utraciły surowość.
Pulpety odkładamy do naczynia,w którym będziemy gotować, a na ich miejsce wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, którą szklimy.
Z wywaru wyjmujemy łodygę selera. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz usmażoną cebulę, dokładnie rozprowadzamy i zalewamy pulpety. Dodajemy oregano oraz bazylię, cukier i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem na koniec gotowania.
Gotowy sos z pulpetami podajemy z makaronem lub ziemniakami.