Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kolory w kuchni! A skoro wiosna za oknem to niech zagości też i na naszych talerzach :) Dzisiaj zapraszam na lekkie pulpety z piersi indyka z zielonymi różyczkami brokuła. Pulpety są smaczne, lekkie i pożywne. Taka warzywna niespodzianka w środku będzie świetnym urozmaiceniem naszego obiadu. Gorąco polecam! :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez 2 - 3 minuty w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie. Następnie odcedzamy je i od razu wkładamy do zimnej wody, aby zachowały jędrność i piękny zielony kolor.
Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Szalotki drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką i namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, świeży tymianek, suszone pomidory, czosnek granulowany, siemię lniane (opcjonalnie), doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wyrabiamy masę.
Porcje masy spłaszczamy na dłoni, układamy na niej różyczkę brokuła i formujemy pulpety, które obtaczamy w mące. Uformowane pulpety wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy je około 15 minut.
Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się ze świeżymi warzywami, ryżem, rozmaitymi kaszami lub purée ziemniaczanym. Idealnie pasuje do nich sos, który możemy przygotować na bazie bulionu, w którym się gotowały. Wystarczy lekko zagęścić go mąką, śmietaną lub sosem pomidorowym. Smak sosu dobierzmy do naszych upodobań smakowych.
Życzę smacznego! :)