Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z indyka z brokułami

Pulpety z indyka z brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 2294

Uwielbiam kolory w kuchni! A skoro wiosna za oknem to niech zagości też i na naszych talerzach :) Dzisiaj zapraszam na lekkie pulpety z piersi indyka z zielonymi różyczkami brokuła. Pulpety są smaczne, lekkie i pożywne. Taka warzywna niespodzianka w środku będzie świetnym urozmaiceniem naszego obiadu. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 mały brokuł
  • 1 jajko
  • 2 cebule szalotki
  • bułka (u mnie jaglana)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka nasion siemienia lnianego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka (do obtaczania)
  • mleko (do namaczania)
  • oliwa z oliwek
  • bulion
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez 2 - 3 minuty w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie. Następnie odcedzamy je i od razu wkładamy do zimnej wody, aby zachowały jędrność i piękny zielony kolor.

  2. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Szalotki drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką i namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, świeży tymianek, suszone pomidory, czosnek granulowany, siemię lniane (opcjonalnie), doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wyrabiamy masę.

  3. Porcje masy spłaszczamy na dłoni, układamy na niej różyczkę brokuła i formujemy pulpety, które obtaczamy w mące. Uformowane pulpety wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy je około 15 minut.

  4. Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się ze świeżymi warzywami, ryżem, rozmaitymi kaszami lub purée ziemniaczanym. Idealnie pasuje do nich sos, który możemy przygotować na bazie bulionu, w którym się gotowały. Wystarczy lekko zagęścić go mąką, śmietaną lub sosem pomidorowym. Smak sosu dobierzmy do naszych upodobań smakowych.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 kwietnia Rewelacyjne pulpeciki. Brokuł wygląda jak drzewko,super.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 kwietnia RE-WE-LA-CJA :) Pulpetów w takim wydaniu jeszcze nie robiłem, a jest tu wszystko to, co lubię. Indyk i brokuł pyszności, a ten wygląd po przekrojeniu świetny :) Mniam, mniam :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 03 kwietnia Piękne i niezwykle smaczne pulpety,super prezentuje się w nich brokuł:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń