Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy

Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1949

Dodano:

Odsłon: 253

Przepis na pulpety z kasz jaglanej i soczewicy.

Składniki

  • mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 4 suszone pomidory
  • 4 łyżki oliwy
  • pół pora
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki ciecierzycy
  • świeża bazylia
  • kurkuma
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • brokuł
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy 1:2 (1 porcja kaszy :dwie porcje wody). Ciecierzyce gotujemy do miękkości.

    Ugotowaną kaszę i ciecierzyce miksujemy razem z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na oliwie (2 łyżki).

    Przygotowanie sosu

    Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Pora kroimy w pół krążki, czosnek drobno pokroić.
    odsączoną cukinie podsmażamy z pokrojonym porem i czosnkiem drobno posiekanym, na pozostałej oliwie. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz bazylie, doprawiamy do smaku przyprawami.
    Podajemy z brokułami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń