Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 821
Dodano: 29.07.2019
Odsłon: 4354
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Cebule, posiekać i podsmażyć. Mięso przełożyć do miski dodać do niego podsmażoną cebulę, startą na tarce cukinie, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki, starty 1 ząbek czosnku, jajko i bułkę tartą. Dodać majonez, musztardę, doprawić papryką mieloną słodką i ostrą, solą, pieprzem, dodać bazylię oregano. Wymieszać, z powstałej masy uformować małe klopsiki i podsmażyć.
W garnku zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce, starty czosnek, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Dorzucić podsmażone pulpeciki. Chwilkę razem podgotować i gotowe!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

bozenkamaria 10 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
A ja na oko zrobiłam pulpeciki takie: do 30 dkg mielonego mięsa z indyka dodałam jajo, bułki tartej bez glutenu, pokrojone mrożone warzywa w paski, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Bez cebuli. Wymieszałam, zrobiłam średnie kulki, wrzuciłam na wrzątek z listkiem laur i zielem angielskim. Pogotowałam, wyjęłam z wody, wlałam soku pomidorowego, doprawiłam i zamąciłam kuzu. Gdy sos zgęstniał, włożyłam pulpeciki i jeszcze chwilę pogotowałam na malutkim ogniu, bo kuzu zagęszcza! Wyszło 10 pulpecików i taka pycha, że palce lizać. Bez miarek, na oko. Zabieliłam jogurtem bez laktozy. Polecam.0 Kto głosował? | Odpowiedz