Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasz przepis na puszyste ciasto ze śliwkami jest prawdziwym zbawieniem dla zabieganych. Doskonale pasuje do kawy i wręcz idealnie sprawdzi się w roli poczęstunku dla niezapowiedzianych gości. Niewiele z nim roboty, dlatego w międzyczasie zdążysz przygotować jeszcze kilka smakołyków. Warto również przetestować wersję z innymi, sezonowymi owocami: malinami, jabłkami lub gruszkami.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Podgrzej mleko, aby było letnie, ale nie gorące. Wlej je do wysokiego naczynia, wkrusz drożdże i wsyp łyżkę mąki. Energicznie wymieszaj i zostaw, aby zaczyn zwiększył swoją objętość.
Do miski wsyp resztę mąki, wbij jajka, dodaj cukier, olej i szczyptę soli. Przelej zaczyn i zacznij wyrabiać elastyczne ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsc na około 2 godziny.
Gdy podwoi swoją objętość, jeszcze chwilę wyrabiaj. Przełóż do formy nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Umyj śliwki, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze części. Wyłóż na wierzch i odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto około 30-40 minut.