Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasz przepis na puszyste ciasto ze śliwkami jest prawdziwym zbawieniem dla zabieganych. Doskonale pasuje do kawy i wręcz idealnie sprawdzi się w roli poczęstunku dla niezapowiedzianych gości. Niewiele z nim roboty, dlatego w międzyczasie zdążysz przygotować jeszcze kilka smakołyków. Warto również przetestować wersję z innymi, sezonowymi owocami: malinami, jabłkami lub gruszkami.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13668
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1181
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13668
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1181
Składniki
Podgrzej mleko, aby było letnie, ale nie gorące. Wlej je do wysokiego naczynia, wkrusz drożdże i wsyp łyżkę mąki. Energicznie wymieszaj i zostaw, aby zaczyn zwiększył swoją objętość.
Do miski wsyp resztę mąki, wbij jajka, dodaj cukier, olej i szczyptę soli. Przelej zaczyn i zacznij wyrabiać elastyczne ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsc na około 2 godziny.
Gdy podwoi swoją objętość, jeszcze chwilę wyrabiaj. Przełóż do formy nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Umyj śliwki, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze części. Wyłóż na wierzch i odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto około 30-40 minut.