Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wylej masę do formy, a następnie umieść ją w większym naczyniu z wrzątkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 50 minut. Ciasto powinno wyrosnąć.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1122
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1122
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
Składniki
Połącz sypkie składniki w jednej misce. Przesiej do niej mąkę pszenną, dosyp proszek do pieczenia, sól i cukier, który możesz także pominąć. To zależy, jak słodkie placki lubisz oraz z czym je będziesz podawać. Dolej do mieszanki mleko, a także wbij jajka. Całość zmiksuj krótko do połączenia składników. Możesz do tego użyć rózgi, łyżki lub miksera. Odstaw ciasto na 5 minut, aby odpoczęło.
Na patelni z cienkim dnem rozgrzej tłuszcz. Może być olej rzepakowy albo masło. Nakładaj po około 2 łyżki stołowe w ramach jednego placka. Smaż z obu stron do zarumienienia. Tak przygotowane puszyste naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Dodatkami mogą być miód, syrop klonowy, masa krówkowa czy też słodka śmietana.