Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wylej masę do formy, a następnie umieść ją w większym naczyniu z wrzątkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 50 minut. Ciasto powinno wyrosnąć.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 16
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 22
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 657
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 106
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 16
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 22
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 657
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 106
Składniki
Połącz sypkie składniki w jednej misce. Przesiej do niej mąkę pszenną, dosyp proszek do pieczenia, sól i cukier, który możesz także pominąć. To zależy, jak słodkie placki lubisz oraz z czym je będziesz podawać. Dolej do mieszanki mleko, a także wbij jajka. Całość zmiksuj krótko do połączenia składników. Możesz do tego użyć rózgi, łyżki lub miksera. Odstaw ciasto na 5 minut, aby odpoczęło.
Na patelni z cienkim dnem rozgrzej tłuszcz. Może być olej rzepakowy albo masło. Nakładaj po około 2 łyżki stołowe w ramach jednego placka. Smaż z obu stron do zarumienienia. Tak przygotowane puszyste naleśniki możesz podawać na wiele sposobów. Dodatkami mogą być miód, syrop klonowy, masa krówkowa czy też słodka śmietana.