Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki trochę inne niż tradycyjne - nie do zwijania lub składania, lecz małe, puszyste do posmarowania z wierzchu ulubionym dżemem. :) Zdjęcie trochę nie pod tym kątem, ale jak tylko będziemy je robić następnym razem, to dodam takie z profilu. ;)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrami na gęstą, puszystą masę. Dodawać stopniowo masło, mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Ciasto powinno być tak gęste, by powoli rozlewało się po patelni.. Odstawić na ok. 20-30 minut, aby mąka spęczniała i jeśli jest za gęste, dolać jeszcze mleka.
My takie naleśniki zawsze smażymy na małej patelni (akurat wychodzą takie troszkę mniejsze od małego talerza), raczej oszczędzając na tłuszczu. Oczywiście, zależy to też od rodzaju patelni.
Jeszcze ciepłe posmarować ulubionym dżemem. Smacznego!