Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki trochę inne niż tradycyjne - nie do zwijania lub składania, lecz małe, puszyste do posmarowania z wierzchu ulubionym dżemem. :) Zdjęcie trochę nie pod tym kątem, ale jak tylko będziemy je robić następnym razem, to dodam takie z profilu. ;)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 304
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1083
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 304
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1083
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4118
Składniki
Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrami na gęstą, puszystą masę. Dodawać stopniowo masło, mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Ciasto powinno być tak gęste, by powoli rozlewało się po patelni.. Odstawić na ok. 20-30 minut, aby mąka spęczniała i jeśli jest za gęste, dolać jeszcze mleka.
My takie naleśniki zawsze smażymy na małej patelni (akurat wychodzą takie troszkę mniejsze od małego talerza), raczej oszczędzając na tłuszczu. Oczywiście, zależy to też od rodzaju patelni.
Jeszcze ciepłe posmarować ulubionym dżemem. Smacznego!