Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyrczok, babka ziemniaczana potocznie kartoflarz – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z wędzonego boczku, kiełbasy, cebuli, pokrojone w kostkę. Pikantnie przyprawiona i upieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni kresów wschodnich.
maszynka do tarcia ziemniaków, nóż, garnek, miska, gaza do odciśnięcia wody z pulpy,
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12564
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12564
Składniki
Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju.
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy z jedną cebulą na tarce lub maszyną do tarcia ziemniaków, lekko odciskamy z wody.
Do startej pulpy ziemniaczanej dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, kaszę manną, 3 kurze jajka, podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wkładamy przyprawioną pulpę ziemniaczaną, po wierzchu polewamy odrobiną oleju.
Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza 70 minut.
Upieczony pyrczok podajemy z gulaszem wieprzowym lub z zsiadłym mlekiem, można podać także bez tych dodatków.
Smacznego !!!