Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Niegdyś stanowiło podstawę chłopskiego menu, dziś podawane jest w eleganckich restauracjach jako lokalny rarytas. Pyry to oczywiście ziemniaki. Pod nazwą gzik kryje się twaróg ze śmietaną, który można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład rzodkiewkami albo filetem śledziowym.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3804
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34212
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1601
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3804
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34212
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1601
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Składniki
Wymocz filety śledziowe w wodzie. Co pewien czas zmień ją na świeżą. Mocz do chwili, gdy osiągniesz odpowiedni smak (niezbyt słony). Osusz filety i pokrój na niewielkie kawałki.
Posiekaj koperek. Odłóż większe kawałki do dekoracji. Pokrój w kosteczkę ogórki kiszone. Posiekaj drobno czosnek
Połącz w misce twaróg ze śmietaną. Dodaj do nich koperek, ogórki i czosnek. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz z pokrojonym śledziem.
Dokładnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Gotuj do miękkości, na palniku o średniej mocy. Ugotowane odstaw do lekkiego przestudzenia.
Natnij każdy z przestudzonych ziemniaków na krzyż. Do powstałych „dołków” nałóż po łyżce gziku. Podawaj ziemniaki oprószone koperkiem.