Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Niegdyś stanowiło podstawę chłopskiego menu, dziś podawane jest w eleganckich restauracjach jako lokalny rarytas. Pyry to oczywiście ziemniaki. Pod nazwą gzik kryje się twaróg ze śmietaną, który można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład rzodkiewkami albo filetem śledziowym.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 332
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4424
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1866
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3639
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31350
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 332
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4424
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1866
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3639
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31350
Składniki
Wymocz filety śledziowe w wodzie. Co pewien czas zmień ją na świeżą. Mocz do chwili, gdy osiągniesz odpowiedni smak (niezbyt słony). Osusz filety i pokrój na niewielkie kawałki.
Posiekaj koperek. Odłóż większe kawałki do dekoracji. Pokrój w kosteczkę ogórki kiszone. Posiekaj drobno czosnek
Połącz w misce twaróg ze śmietaną. Dodaj do nich koperek, ogórki i czosnek. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz z pokrojonym śledziem.
Dokładnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Gotuj do miękkości, na palniku o średniej mocy. Ugotowane odstaw do lekkiego przestudzenia.
Natnij każdy z przestudzonych ziemniaków na krzyż. Do powstałych „dołków” nałóż po łyżce gziku. Podawaj ziemniaki oprószone koperkiem.