Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Niegdyś stanowiło podstawę chłopskiego menu, dziś podawane jest w eleganckich restauracjach jako lokalny rarytas. Pyry to oczywiście ziemniaki. Pod nazwą gzik kryje się twaróg ze śmietaną, który można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład rzodkiewkami albo filetem śledziowym.
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 17591
Polecam.
Odsłon: 106
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 71
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 17591
Polecam.
Odsłon: 106
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 71
Składniki
Wymocz filety śledziowe w wodzie. Co pewien czas zmień ją na świeżą. Mocz do chwili, gdy osiągniesz odpowiedni smak (niezbyt słony). Osusz filety i pokrój na niewielkie kawałki.
Posiekaj koperek. Odłóż większe kawałki do dekoracji. Pokrój w kosteczkę ogórki kiszone. Posiekaj drobno czosnek
Połącz w misce twaróg ze śmietaną. Dodaj do nich koperek, ogórki i czosnek. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz z pokrojonym śledziem.
Dokładnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Gotuj do miękkości, na palniku o średniej mocy. Ugotowane odstaw do lekkiego przestudzenia.
Natnij każdy z przestudzonych ziemniaków na krzyż. Do powstałych „dołków” nałóż po łyżce gziku. Podawaj ziemniaki oprószone koperkiem.