Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne i proste risotto z borowików

Pyszne i proste risotto z borowików

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 7387

Dodano:

Odsłon: 2732

W lasach pełno grzybów, więc mam dla Was pomysł na proste i wykwintne danie z borowików. To risotto jest niezwykle kremowe i delikatne - idealne na wyjątkowy obiad dla rodziny lub przyjaciół.

Składniki

  • 20 dag prawdziwków (borowików)
  • garść suszonych prawdziwków (lub innych jakie mamy)
  • filiżanka ryżu do risotto - arborio
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 kostki masła
  • parmezan
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • olej
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyszne i proste risotto z borowików

Przygotowanie

  1. Borowiki obieramy, myjemy. Większe grzyby kroimy w paseczki (mniejsze zostawiamy w całości).

  2. Suszone grzyby przekładamy do naczynia i zalewamy 1 litrem gorącego bulionu warzywnego. Mieszamy i odstawiamy.

  3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli.

  4. Do cebuli dodajemy ryż i dokładnie mieszamy - ziarenka ryżu powinny być oblepione cebulą.

  5. Do ryżu wlewamy pół szklanki wina i cały czas mieszamy, aż wino wyparuje.

  6. Następnie odcedzamy bulion a suszone grzyby przekładamy do miseczki. 1/4 szklanki bulionu wlewamy do ryżu i ciągle mieszamy.

  7. I tak kolejno po odparowaniu płynów dodajemy po 1/4 szklanki bulionu, znowu mieszamy, odparowujemy, i znowu dolewamy - aż do skończenia bulionu. Ryż dusimy w ten sposób (dolewając i odparowując) przez około 20-30 minut - aż ryż zmięknie.

  8. Odcedzone, suszone grzyby kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do risotto.

  9. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy prawdziwki. Gdy usmażą się na złoto dodajemy sól i pieprz (do smaku). 3/4 grzybów wrzucamy do risotto a kilka zostawiamy sobie do dekoracji.

  10. Do ryżu dodajemy świeżo starty parmezan i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja.

  11. Na talerzu układamy risotto, na nim kilka prawdziwków do dekoracji. Posypujemy pietruszką.

  12. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń