Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce dłuższy czas, zwykle jednak znikają szybko.
Składniki
Śledzie namocz w zimnej wodzie na ok 1 godzinę. W tym czasie kilkakrotnie zmieniaj wodę. Na koniec śledzie osusz i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.
Cebulę pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju, dodaj drobno pokrojone śliwki, cukier, pieprz, koncentrat pomidorowy, ocet i duś jeszcze przez 2-3 minuty. Zostaw do wystudzenia.
Śledzie układaj w słoiku lub innym szklanym naczyniu warstwami na przemian z uduszoną cebulą. Przechowuj w lodówce. Najlepiej smakują następnego dnia.
Ja używałam śledzi na tackach pakowanych próżniowo. Jeśli używasz śledzi z solanki, to musisz je moczyć dłużej, nawet 2,3 godziny.